Nyt on hyvä aika selvittää 2019 alussa uudistuneen verokorttimallin toiminta ja samalla tutustua Suomen verotusjärjestelmään ja verokortin sisältöön yleensä. Artikkelista saat selville, miten uudistunut verokortti eroaa vanhasta ja kuinka voit varautua verokorttimuutokseen, niin että vältyt ensivuoden mätkyiltä eli jäännösveron maksulta.
Mikä on verokortti?
Verokortti on asiapaperi, joka kertoo palkanmaksajalle (työnantajalle) minkä suuruisen osuuden hän joutuu vähentämään bruttopalkasta ja tilittämään ennakonpidätyksenä verottajalle. Koska Suomessa on käytössä progressiivinen veroprosentti, maksettavien verojen määrä määräytyy maksajan vuoden aikana saamien tulojen perusteella. Verohallinto toimittaa kaikille yli 15-vuotiaille verokortin kerran vuodessa.
Koska lopullinen pidätettävä summa selviää vasta verovuoden päätyttyä, tulon saamisen yhteydessä maksettavista veroista käytettään nimeä ennakonpidätys.
Verokortissa on määritelty palkansaajan tulolle perusprosentti, joka tarkoittaa jatkuvaa ja tasaista tuloa varten olevaa veroprosenttia. Se perustuu oletettuun summaan, jonka henkilö tienaa vuoden aikana. Sama summa toimii verokortissa myös vuoden tulorajana. Vuositulorajan ylittävästä summasta henkilön pitää maksaa lisäveroprosentti.
Vuosituloraja vastaa 12,5 kuukauden palkkaa. Se sisältää lomarahan, joka on arvioitu puolen kuukausipalkan suuruiseksi.
Verokortin ennakonpidätysprosentin suuruus perustuu valtion tuloveroasteikkoon, lisäprosenttiasteikkoon ja kunnallisveroon sekä muihin veroluonteisiin maksuihin kuten kirkollisvero ja eläkemaksut.
Uudistunut verokortti 2019
Vanhan verokorttimallin mukaan tuloraja voitiin määrittää palkkakausikohtaisesti jokaiselle kuukaudessa, viikossa tai päivässä ansaittavalle tulolle. Vuonna 2019 voimaan tulleessa uudessa verokortissa on poistettu palkkakausikohtaiset tulorajat ja jäljelle on jätetty vain yksi tuloraja koko vuoden palkoille. Uudistuksen tarkoituksena on yksinkertaistaa ja helpottaa verotusjärjestelmää. Tulorajan ylittävää summaa verotetaan lisäveroprosentilla vasta kun/jos koko vuoden tuloraja ylittyy.
Sivutuloverokortti poistuu
Palkkakauden tulorajojen lisäksi sivutuloille ja eri työnantajille ei enää lasketa eri veroprosenttia – sivutuloverokortti poistuu käytöstä. Työntekijä voi nyt esittää yhden ja saman verokortin kaikille työnantajilleen. Verokortin ei tarvitse myöskään olla enää alkuperäinen vaan kopio riittää ja sen lisäksi työnantajien ei tarvitse enää säilyttää verokorttia itsellään.
Veronpalautus ja jäännösvero
Jos olet maksanut veroja ennakonpidätyksenä liikaa, saat ylimääräisen osuuden takaisin seuraavana vuonna veronpalautuksena. Vuoden 2019 veronpalautuksista suurin osa tulee 6.8.2019 tai 4.9.2019.
Sen sijaan, jos olet maksanut liian vähän veroa vuoden aikana eli tulosi ylittävät verokortissasi määritetyn vuositulorajan, joudut maksamaan jäännösveroa. Voidaksesi varmistua, ettei näin tapahdu – tilaa uusi muutosverokortti ja toimita se työnantajallesi.
Muutosverokortti
Uudet verokortit eivät korota ennakonpidätysprosenttia automaattisesti kesken vuoden. Siksi täytyy olla tarkkana, että vuosituloraja ei ylity. Jos huomaat, että vuositulorajasi ylittyy – esimerkiksi palkankorotuksen tai uusien sivutulojen takia – tai verovähennyksiisi tapahtuu muutoksia, niin tilaa muutosverokortti OmaVero-palvelusta tai soittamalla Verohallintoon.
Työntekijän täytyy aina esittää uusi muutosverokortti työnantajalle, mikäli hän aikoo muuttaa ennakonpidätysprosenttiaan vuoden aikana. Jos työskentelet useille eri työnantajille, muista toimittaa muutosverokortti heille kaikille.
Voit tarkistaa oman verokorttisi tietojen ajantasaisuuden Verohallinnon veroprosenttilaskurilla. Antamalla tietosi se laskee sinulle uuden perusprosentin, jota voit verrata voimassa olevan verokorttiisi. Laskuri näyttää myös kuinka paljon verosi ylittävät tai alittavat vuotuisen veronmaksuvelvollisuutesi, jos jätät voimassa olevan verokortin muuttamatta.
MUISTA TOIMITTAA VEROKORTTI TYÖNANTAJALLE!
Verokortin toimittaminen työnantajalle on tärkeää, jos et halua maksaa palkastasi 60% veroa. Jos työntekijä ei näytä verokorttia työnantajalleen tai työnantaja ei pyydä ennakonpidätystietoja Verohallinnosta sähköisesti, täytyy työnantajan silloin pidättää palkasta jopa 60% veroa.
Uudistunut verokortti 2019
Esimerkki verokortti löytyy ja on ladattavissa verohallinnon sivuilta
Uudistunut muutosverokortti 2019
Esimerkki muutosverokortti löytyy ja on ladattavissa verohallinnon sivuilta