Useiden arvioiden mukaan piilotyöpaikkoja on jopa 70 – 80 % kaikista avoimista työpaikoista. Piilotyöpaikat ovat avoimia työpaikkoja, joista ei ole käynnissä julkista hakua. Yritykset eivät aina halua tai pysty vaikkapa ajan tai resurssien puutteen takia järjestämään julkista työpaikkahakua. Sen sijaan osaajia etsitään ensin organisaation sisältä tai henkilöstön omista verkostoista. Sitran työelämätutkimuksen mukaan avointen työpaikkailmoitusten kautta työllistyy vain noin joka neljäs. Tutkimukseen vastasi 5000 henkilöä.
Rekrytointi halutaan toteuttaa siellä missä ihmiset ovat eli sosiaalisessa mediassa. Sitran tutkimukseen vastanneista 10 % sanoi löytäneensä töitä sosiaalisen median kautta. Tästä joukosta monet ovat nuoria, opiskelijoita ja yksinyrittäjiä. Noin 5 % kertoo tulleensa löydetyksi sosiaalisen median kautta.
Yhdysvalloissa monet rekrytointialan jättiläiset käyttävät suositusohjelmia, joissa työntekijöitä kannustetaan kutsumaan tuttujaan esimerkiksi omasta sosiaalisen median ystäväpiiristä liittymään rekrytointiyrityksen sisäiseen pooliin passiiviseksi kandidaatiksi. Kun uusia työpaikkoja aukeaa tekoäly, esimerkiksi chatbotti arvioi kandidaatit ja nostaa esille/rekrytoijan tietoisuuteen kyseiseen tehtävään parhaiten soveltuvan kandidaatin.
Tulevaisuudessa sosiaalisen median suosio lisääntyy ja työnhaku siirtyy mobiiliksi
Duunitorin tekemän kansallisen rekrytointitutkimuksen mukaan 86 % vastanneista oli sitä mieltä, että sosiaalinen media on erittäin tehokas rekrytoinnin kanava ja 78 % vastanneista uskoi, että suurin osa työnhausta tulee tapahtumaan mobiililaitteella 5 vuoden kuluttua. Tutkimukseen osallistui yhteensä 268 rekrytoinnin ammattilaista. Duunitorin kävijädatan mukaan 64 % työnhakijoista selaa jo työpaikkailmoituksia kännykän kautta.
Samassa tutkimuksessa rekrytoinnissa tärkeimpänä some-kanavana pidettiin LinkedIniä, mutta sitäkin tärkeämpänä pidettiin henkilöstön verkostoja, yrityksen omia kotisivuja sekä hakua organisaation sisältä.
Sosiaaliset kanavat ovat myös ainoa keino tavoittaa sellaiset potentiaaliset kandidaatit, joilla on jo olemassa oleva työpaikka muissa organisaatioissa. Perinteisestä head huntingistakin tullaan siirtymään tekoälylliseen head huntingiin, jossa botit metsästävät potentiaalisia kandidaatteja sosiaalisista verkostoista. On jo olemassa botteja, jotka tekevät näin ja kykenevät jopa ottamaan kandidaatteihin suoraan yhteyttä ja sopimaan esimerkiksi haastatteluajanvarauksen.
Asiantuntevaa rekrytointipalvelua yrityksille
StaffMillillä hyödynnämme laajoja verkostojamme ja uutta teknologiaa osaajien löytämiseksi niin suorahakutoimeksiantoihin kuin henkilöstövuokraukseen. Meiltä saat osaavat tekijät tarpeesi mukaan asiantuntijatehtäviin ja suorittavan tason töihin!