Kilpailu parhaista osaajista on tiukentunut huimasti viime vuosina. Yrityksillä on ollut hankaluuksia löytää edes vähimmäispätevyyden täyttäviä tekijöitä. Suomessa tähän ovat suurelta osin vaikuttaneet teknologinen vallankumous ja kohtaanto-ongelma. Miten työelämän murros sitten näkyy käytännössä?
Suomen kohtaanto-ongelma johtuu osittain meidän hankalasta demografisesta tilanteesta. Suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle, eikä uutta verta löydy tilalle. Monet yritykset ovatkin valittaneet, että työn kysyntä on ollut heikkoa ja hakijoiden taidot ja koulutus eivät vastaa yrityksen tarpeita. Tämän päälle voidaan listata vielä joukko muita tekijöitä, joilla uskotaan olevan vaikutusta kohtaanto-ongelman syntyyn. Näitä ovat muun muassa:
- maantieteelliset esteet, eli työpaikka ja työnhakija sijaitsevat eri alueilla.
- toimiala- ja työmarkkinarakenteiden muutokset
- suhdannevaihtelut
- osa- ja provisiopalkattujen töiden yleistyminen
- työnhakijoiden hakuintensiteetti, palkkavaateet ja motivaatio vastaanottaa tarjolla olevaa työtä.
Koska pätevien osaajien pooli on harvinaisen suppea, kaikille yrityksille on selvää, että parhaiden marjojen poiminta tästä puskasta tulee olemaan taistelu. Siitä päästäänkin toiseen syyhyn, joka selittää kilpailun tiukentumista, nimittäin teknologia ja digitalisaatio. Rekrytoinnin keinot ovat kovemmat kuin koskaan ennen. Yritykset löytävät ihmisiä laajoista digitaalisista verkostoista, kuten sosiaalisesta mediasta. Kokeneita tekijöitä kalastellaan myös kilpailevista yrityksistä. Suorahakupalvelua käytetäänkin usein juuri asiantuntijoiden nappaamiseen kilpailevilta yrityksiltä.
Rekrytoinnista on tullut enenevässä määrin työnantajayrityksen markkinointia työnhakijoille. Yritykset kilpailevat osaajista muun muassa työnantajamielikuvalla ja työnhakijakokemuksilla. Tekoälyn ja automaation liittyessä juhliin koko rekrytointiprosessi tulee muuttumaan. Siitä tulee entistä datajohteisempaa, systemaattisempaa ja analyyttisempaa.
Rekrytoijien tehtävä tulee sen seurauksena myös muuttumaan tulevaisuudessa. Toistuvat ja yksitoikkoiset tehtävät, kuten kandidaattien etsintä, työhakemusten tai ansioluetteloiden läpikäynti ja henkilöarvioinnit tulevat suurelta osin siirtymään tekoälyn hoidettavaksi. Laajasta poolista tekoäly valikoi parhaat ehdokkaat rekrytoijan haastateltaviksi ja arvioitaviksi. Parhaat rekrytoijat tulevat olemaan
Henkilöstöpalvelut mukaan rekrytointiin
Monet yritykset löytävät apua rekrytointiin erilaisten rekrytointifirmojen ja henkilöstöpalveluiden kautta. Etenkin pienemmillä yrityksillä resurssit rekrytoinnin järjestämiseen ovat heikot ja siksi rekrytoinnin ulkoistaminen usein kannattaa. Lyhyisiin määräaikaisiin työsuhteisiin, esimerkiksi sesonkiajoiksi tai ruuhkahuippuihin henkilöstövuokraus tarjoaa joustavan ratkaisun työvoiman saantiin. Asiantuntija- ja johtotehtäviin suosittelemme suorahakupalvelua. StaffMillillä toteutamme niin hiljasia kuin julkisiakin hakuja täysin yrityksenne tarpeen mukaan. StaffMillin erikoisosaamista ovat etenkin henkilöarvioinnit. Löydämme juuri teidän yrityskulttuuriinne sopivat tekijät tehtävään kuin tehtävään.