Työmatkoja pidetään usein virkistävänä ja palkitsevana kokemuksena sekä vaihteluna normaaliin työn arkeen. Kuitenkin sellainen reissutyö, jossa matkustelu on jatkuvaa, voi aiheuttaa suurtakin kuormitusta työntekijän terveydelle, mikäli matkaan ei ole varauduttu oikein.
Mitä seurauksia huonosti toteutetusta reissutyöstä voi koitua?
Työntekijän hyvinvointi ja jaksaminen heijastuvat suoraan työtehokkuuteen ja työn tuloksiin sekä työkyvyn pitkäaikaiseen kestävyyteen. Huonosti järjestetyt työmatkat ja terveysseikkojen laiminlyönti voivat pahimmillaan ajaa työntekijän burnouttiin tai aiheuttaa sairauspoissaoloja. Siksi on tärkeää, että työntekijän toiveet ja tarpeet huomioidaan työmatkoja järjestettäessä. Työntekijän täytyy myös itse vastata omasta terveydestään ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä työmatkojen aikana. Työntekijän hyvinvoinnin tukeminen on eduksi niin työntekijälle kuin työnantajallekin.
Miten reissutyö kuormittaa ja kuinka kuormitukseen tulee ennakoida?
Reissutyössä kuormittavia tekijöitä tulee monesta suunnasta ja niiden yhteinen vaikutus voi olla kriittinen reissutyöntekijälle, jos matkoihin ei ole varauduttu oikein. Vastuu reissutyön sujuvuudesta ja työntekijän jaksamisesta on sekä työntekijällä että työnantajalla.
Alla olen luetellut reissutyön kuormitusta aiheuttavia tekijöitä ja neuvoja kuormituksen lieventämiseen.
1. Matkustus ja aikaerot
Pitkät työmatkat ovat jo itsessään uuvuttavia. Yö aikaan tapahtuvat matkat häiritsevät unirytmiä ja junassa tai lentokoneessa nukkuminen ei ole yleensä riittävän levollista palautumiseen. Yömatkat vastaavat rasitukseltaan yötyötä, joka tutkitusti aiheuttaa riskiä monenlaisille sairauksille. Ulkomailla tapahtuvassa reissutyössä aikaeromuutokset voivat häiritä kotimaan tiimin kanssa tapahtuvan yhteistyön organisointia sekä matkustavan työntekijän unirytmiä. Jos työmatkat sijoittuvat viikonlopulle lyhenee työntekijän mahdollisuus palautumiseen matkan jälkeen.
Tosiasia on kuitenkin se, että matkustaminen tekee reissutyöstä reissutyötä ja siksi se on välttämätön osa reissutyön toimenkuvaa. Työmatkojen raskautta voidaan ja täytyisi kuitenkin keventää. Työntekijälle matkojen ennakoitavuus on tärkeää. Hänellä tulisi olla mahdollisuus vaikuttaa matkojen määrään, kestoon ja ajankohtiin.
Näin matkoihin voidaan varautua:
- Mahdollisuuksien mukaan yömatkojen ja useiden vaihtojen välttäminen matkalla on suotavaa.
- Reissutyö vaatii riittävän palautumisajan työmatkojen jälkeen. Töihin paluuta ei pitäisi edellyttää heti yömatkan jälkeen, muuten levolle ei jää aikaa.
- Aikaeromuutokset tulee ottaa huomioon, niin että reissutyöläisen ei tarvitse joustaa omasta levostaan.
2. Vieras ympäristö
Reissutyössä majoitus tapahtuu vieraassa ympäristössä ja siksi vaikuttaa unen laatuun. Vieraassa ympäristössä nukkuessa ihminen on alitajuntaisesti valmiustilassa eikä siksi voi vaipua syvään uneen niin kuin tutussa ja turvallisessa ympäristössä.
Näin voit vaikuttaa omaan ympäristöösi:
- Reissutyöläiselle kuuluisi antaa sana siihen, mikä hotelli tai muu majoituspiste hänelle hankitaan. Tietenkään tämä ei tarkoita sitä, että kaikkein kallein hotelli pitäisi tarjota, mutta viihtyisä yöpymispaikka voi helpottaa reissutyöläistä rentoutumaan.
3. Epäterveelliset elämäntavat
Tuntemattomassa ympäristössä eläminen, hotelleissa asuminen ja pitkät työpäivät uuvuttavat ja lisäävät epäterveellisen ruoan houkuttelevuutta, eikä olo varmastikaan ole äärimmäisen liikunnallinen.
Työstressi ja huono tai riittämätön lepo vievät kaiken energian ja korkeaenerginen ruoka eli roskaruoka on luonnostaan houkuttelevaa ihmiselle, jonka energiataso on alhaalla. Tämä korkeaenerginen ruoka ei kuitenkaan todellisuudessa lisää energiasi määrää vaan päinvastoin kehosi ja aivosi päätyvät korkean verensokeripiikin takia niin sanottuun ruokakoomaan eli entistä pahempaan väsymykseen. Suurin osa tästä energiasta varastoituu rasvaksi, eikä päädy kehon polttoaineeksi. Lopputuloksena väsynyt työntekijä päätyy siis entistä pahempaan tilaan.
Energian puute tulee vaikuttamaan suoraan reissutyössä olevan henkilön työtehokkuuteen.
Näin pidät energiatasosi optimaalisena reissun aikana
- Juo riittävästi vettä! Nesteytyksestä huolehtiminen on tärkeää. Vettä tulisi juoda vähintään 2 litraa päivässä ja hikoillessa vielä enemmän. Ota siis vesipullo mukaan ja muista juoda säännöllisesti, kun lähdet reissuun.
- Syö oikein. Älä lankea huoltoasemien ja pikaruokaloiden roskaruokaan. Pyri syömään terveellinen ja monipuolinen aamupala, lounas, päivällinen ja illallinen. Muista kasvikset ja hedelmät. Usein työkiireiden takia ei ole aikaa syödä kunnon aterioita. Ota mukaasi siis evästä. Osta kaupasta pientä purtavaa, kuten pähkinöitä, rahkaa ja banaani - näistä saat riittävästi energiaa kiireen keskellä.
- Valitse hotelli, jossa on kuntosali tai treenaa hotellihuoneessasi. Intensiivinen 15 minuutin pikatreeni riittää hyvin. Sillä saat aineenvaihdunnan päälle, veren kiertämään, vireyttä päivään ja pidät linjat kurissa. Treeniohjeita ja vinkkejä löytyy helposti, vaikka Youtubesta.
4. Yksinäisyys
Reissutyö voi auttaa työuralla etenemistä ja antaa muuten saavuttamattomia mahdollisuuksia laajentaa omaa sosiaalista verkostoa. Reissutyön varjopuolena on kuitenkin ajan puute perhe-elämältä ja läheisten ystävyyssuhteiden ylläpidolta.
Näin varaudut reissutyön yksinäisyyteen:
- Nykyteknologian avulla yhteydenpito ystäviin ja perheeseen on helppoa ja nopeaa reaaliaikaisen soitto- tai videopuhelun avulla. Kotipuolen tukiverkosto on reissaavalle tärkeää.
5. Työajan venyminen ja heikot harrastusmahdollisuudet
Reissutyö syö paljon vapaa-aikaa, koska matkoilla työpäivät venyvät helposti pidemmiksi kuin omalla työpaikalla. Myös matkustusaikaa käytetään usein työtehtävien hoitamiseen, vaikka matka-aikaa ei välttämättä työajaksi edes lasketa. Vähäisen vapaa-ajan ja rajallisten harrastusmahdollisuuksien puitteissa uusien pitkäkestoisten harrastusten löytäminen on hankalaa.
Reissutyössä työpäivien venymistä voi olla mahdoton välttää, mutta niistä selviytymiseksi on tärkeää noudattaa yllä mainittuja kuormitusta vähentäviä ohjeita.
Jos työajat venyvät paljon ja työmatkat menevät töitä tehdessä toimi näin:
- Käy esimiehen kanssa läpi, kuinka paljon työtunteja oikeasti kertyy työmatkan aikana, matkustus mukaan lukien ja sopikaa realistinen tuntikorvaus tältä ajalta.
Näin käytät vapaa-aikasi hyödyksi reissutyössä:
- Pyri harrastamaan vähintään minimi määrä liikuntaa eli 15 minuuttia päivittäin.
- Tutustu alueen harrastusmahdollisuuksiin esimerkiksi puhelimesi netin kautta. Voit etsiä lähellä olevia kuntosaleja, uimahalleja, kiipeilypaikkoja tai muita liikuntapaikkoja, jotka kiinnostavat. Toinen hyvä vaihtoehto on ottaa mukaan omat lenkkarit ja käydä juoksemassa lyhyt lenkin ennen illallista tai aikaisin aamutuimaan.
- Harrastusten ei tietenkään tarvitse olla fyysisiä. Kirjan tai tabletin saa aina mukaan ja voit lukea missä vain odotellessasi. Jos lähelläsi on kirjastoja, voit käydä siellä lukemassa tai tehdä tietokoneella mitä vain mieleesi tulee.