"Mitä työnhakijan kannattaa kysyä työhaastattelussa?" on kysymys jota varmaan moni työpaikkahaastatteluun menijä pohtii kuumeisesti. Tiedetään, että kysymyksiä esittämällä voit antaa kuvan aktiivisesta henkilöstä. Siksipä kannattaa jo ennen haastattelua istahtaa ja kirjata vaikka valmiiksi mahdollisia kysymyksiä itselle ennakkoon. Kysymyksiä voi toki esittää haastattelun edetessä, mutta muista kuitenkin että reillä on tässä tilaisuudessa roolit jotka ovat haastattelija ja haastateltava. Sinä olet tullut haastatteluun. Yleensä haastattelijat ovat antavat haastattelun loppuvaiheessa tilaa esille tulleille kysymyksille.
Jos työnantaja tai rekrytoija ei ole esitellyt työnantajayritystä, on luontevaa kysyä siitä. Samalla voi kysyä yrityksen tulevaisuussuunnitelmista tai mahdollisista kilpailijoista Haettavaan tehtävään liittyvät kysymykset ovat aina hyviä, ja ne kertovat että olet kiinnostunut juuri tästä työstä. Yleisiä, liki mihin työpaikkaan tahansa sopivia hyviä kysymyksiä ovat esimerkiksi "millaista henkilöä olette etsimässä?, "mitä odotuksia teillä on valittavalle henkilölle?", "mitkä ovat työssä keskeisiä tehtäviä, mitkä tulevat olemaan valitun henkilön avaintehtäviä?"
Riippuen haettavasta tehtävästä, voit kysyä myös etenemismahdollisuuksista työssä tai mahdollisuuksista kehittää itseäsi.
Jos työnantaja ei ole vielä kertonut, on hyvin mainiota kysyä miten työhönotto etenee haastattelun jälkeen. Jos haastattelun jälkeen ei yrityksestä kuitenkaan kuulu mitään, on aivan mahdollista ja suositeltavaakin soittaa ja kysyä miten asia on edennyt. Jos kuulet kannaltasi huonoja uutisia, että et ole tullut valituksi tai päässyt jatkoon, on tässä oivallinen tilaisuus kertoa, että on käytettävissä myös nopeisiin sijaisuuksiin. Tiedän että parhammillaan tällaisessa jälkimarkkinointitilantessa henkilö tuli palkatuksi äitiyslomansijaisuuteen. Onnea työpaikkahaastatteluun.